Οι Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) είναι ειδικές δυνάμεις της Αστυνομίας με ειδική εκπαίδευση και εξοπλισμό. Ιδρύθηκαν τον Φεβρουάριο του 2001 μετά από απόφαση του τότε αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας Ιωάννη Γεωργακόπουλου.
Kύριος σκοπός των ΟΠΚΕ είναι η αποτελεσματική επέμβαση σε επικίνδυνες περιοχές με σκοπό την καταστολή εγκλημάτων. Από το 2011 συγκροτούν το τμήμα ειδικών επιχειρήσεων το οποίο είναι αρμόδιο για την εκτέλεση επικίνδυνων επιχειρήσεων καθώς και την οργάνωση των ομάδων. Επίσης οι ΟΠΚΕ συμμετέχουν και σε άλλες υπηρεσίες όπως η φύλαξη προσώπων υψηλού προφίλ, καθώς και την μεταφορά επικίνδυνων κρατούμενων. To προσωπικό της ΟΠΚΕ τυγχάνει ειδικής εκπαίδευσης, όπως τακτικές μάχης, σκοποβολή, αυτοάμυνα, είσοδος σε κτίρια και απεμπλοκή ομάδας. Οι ΟΠΚΕ διαθέτουν βαρύ οπλισμό, όπως πολεμικά τουφέκια, υποπολυβόλα, καραμπίνες και πιστόλια. Οι δυνάμεις διαθέτουν και αντιβαλλιστικά κράνη που έχουν χρησιμοποιηθεί σε επικίνδυνες αποστολές.
Αρχικά συγκροτήθηκαν οκτώ Ομάδες, οι οποίες υπάχθηκαν διοικητικά στην Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής, με κύρια αποστολή τους την αντιμετώπιση συγκεκριμένων μορφών εγκληματικότητας που παρουσίαζαν εκείνη την περίοδο ραγδαία άνοδο, όπως κλοπές, διαρρήξεις, ληστείες, ναρκωτικά κ.λπ. Με την πάροδο των ετών, η ποσοτική και ποιοτική μετεξέλιξη της εγκληματικότητας σε συνδυασμό με την αποτελεσματική δράση των ΟΠΚΕ έθεσαν το ζήτημα της αναβάθμισής τους σε όλα τα επίπεδα.
Σκοπός των ΟΠΚΕ
Κύρια αποστολή είναι η προγραμματισμένη -βάσει πληροφοριών- αποφασιστική και αποτελεσματική επέμβαση σε περιοχές με αυξημένα προβλήματα, χώρους όπου συχνάζουν ύποπτα τελέσεως εγκλημάτων άτομα, με στόχο την πρόληψη και καταστολή της βαριάς εγκληματικότητας (κλοπές, ληστείες, εκβιάσεις, συλλήψεις καταδιωκομένων, εμπόριο ναρκωτικών κτλ). Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όταν παρατηρείται αύξηση της εγκληματικότητας σε κάποια περιοχή, ο διοικητής του οικείου Τμήματος Ασφαλείας με την προϊστάμενη Υποδιεύθυνση και την αντίστοιχη του Κεντρικού, σε συνεργασία με τον Τμηματάρχη του Τμήματος Ειδικών Επιχειρήσεων αναλύουν την υπάρχουσα κατάσταση, τις πληροφορίες για την δράση των κακοποιών, τις τυχόν ιδιαίτερες συνθήκες που υπάρχουν στην περιοχή και από κοινού οργανώνουν ένα σχέδιο για την αντιμετώπισή της. Έτσι καθορίζουν σημεία όπου στήνονται μπλόκα ελέγχων ή ενέδρες, κάνουν προσαγωγές υπόπτων, αναζητήσεις υπόπτων κλπ.
ΟΙ ΟΠΚΕ εκπαιδεύονται μαζί με άλλες ειδικές αστυνομικές μονάδες σε θέματα ασφάλειας, πρακτικής σκοποβολής, αυτοάμυνας, εισόδου σε κτίρια και ελέγχων υψηλού κίνδυνου με αποτέλεσμα να έχουν υψηλό επίπεδο εμπειρίας και αποτελεσματικότητας σε ακραία περιστατικά όπως ομηρίες και ληστείες. Δυστυχώς, παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει στον τομέα της εκπαίδευσης με την διενέργεια πενθήμερης συντηρητικής εκπαίδευσης με πρόγραμμα που αποστέλλεται από το Αρχηγείο, ο τρόπος επιλογής του προσωπικού αποτελεί σημαντικό πρόβλημα. Επειδή δεν υπάρχει μια θεσμοθετημένη διαδικασία επιλογής, ο κάθε Διευθυντής μπορεί και μετακινεί από και προς την τοπική ΟΠΚΕ πρακτικά όποιον επιθυμεί αυτός.
Τον Μάιο του 2021 ξεκίνησε η αναγραφή διακριτικών στις στολές των αστυνομικών των ομάδων «Δράση» και ΟΠΚΕ. Στην περίπτωση τω νανδρών της ΟΠΚΕ, ο κωδικός κάθε αστυνομικού έχει πρώτα το γράμμα «Κ» και ακολουθεί ο αριθμός της ομάδας, για παράδειγμα 235. Μεσολαβεί μία παύλα και έπεται ο αύξων αριθμός κάθε αστυνομικού στην ομάδα. Για παράδειγμα, ο πρώτος αστυνομικός της ομάδας «ΟΠΚΕ 235» έχει διακριτικό αριθμό Κ 235-1, ο δεύτερος Κ 235-2 κ.ο.κ. Τα διακρητικά έχουν την μορφή αυτοκόλλητου με βέλκρο, το οποίο οι αστυνομικοί προσαρμόζουν στην πλάτη τους, στην εξωτερική επιφάνεια του αλεξίσφαιρου γιλέκου.
VIDEO
Βίντεο ντοκουμέντο: Αστυνομικοί της ΟΠΚΕ κάνουν έφοδο σε σπίτι στον Ασπρόπυργο |
Εκπαίδευση της ΟΠΚΕ στη Λέσβο
Επιχείρηση της ΟΠΚΕ στο Μενίδι - 15 προσαγωγές και 6 συλλήψεις
0 Σχόλια