Recent Posts

Η Ουγγρική κόμισσα Elizabeth Bathory που δολοφόνησε εκατοντάδες νεαρές γυναίκες

(1560-1614)

Ποια ήταν η Elizabeth Bathory;



Η κόμισσα Elizabeth Bathory, ή Erzsébet Báthory, ήταν μια πλούσια και ισχυρή Ούγγρα ευγενής της οποίας οι σχέσεις περιλάμβαναν έναν θείο που ήταν βασιλιάς της Πολωνίας και έναν ανιψιό που ήταν πρίγκιπας της Τρανσυλβανίας. Το 1610 κατηγορήθηκε για φρικτές πράξεις κατά συρροή φόνο και περιορίστηκε στο σπίτι της στο Κάστρο Čachtice, όπου παρέμεινε μέχρι το θάνατό της. Η Bathory φημολογείται ότι έχει σκοτώσει τουλάχιστον εξακόσια θύματα, κερδίζοντας της ένα παγκόσμιο ρεκόρ Γκίνες ως η πιο παραγωγική γυναίκα δολοφόνος. Οι ενέργειές της οδήγησαν στο παρατσούκλι της "Κοντέσας του αίματος" και μπορεί να ήταν πηγή έμπνευσης για τον Δράκουλα του Μπραμ Στόκερ . Ωστόσο, είναι πιθανό η Μπάθορυ να μην ήταν ένοχη για όλα τα εγκλήματα που της έπεσαν στα πόδια.

Πρόωρη Ζωή και Γάμος

Ο Bathory γεννήθηκε στο Nyírbátor της Ουγγαρίας, στις 7 Αυγούστου 1560.

Σε ηλικία 11 ετών, η Bathory, που θεωρούνταν ένα όμορφο και μορφωμένο κορίτσι, αρραβωνιάστηκε τον κόμη Ferenc Nadasdy. Ορισμένες αφηγήσεις της ζωής της περιλαμβάνουν τη γέννηση ενός νόθου παιδιού, που είχε πατέρα άλλον άνδρα, πριν από το γάμο της.

Ένας 15χρονος Bathory παντρεύτηκε τον Nadasdy στις 8 Μαΐου 1575. Το πρώτο παιδί του ζευγαριού γεννήθηκε 10 χρόνια αργότερα, το 1585. Ο Bathory γέννησε πέντε παιδιά. Δύο πέθαναν ως βρέφη, αλλά δύο κόρες και ένας γιος επέζησαν.

Καθώς ο σύζυγός της ήταν στρατιώτης που συχνά έφευγε με τους Οθωμανούς Τούρκους, το ζευγάρι πέρασε το μεγαλύτερο μέρος του γάμου του χωριστά. Ωστόσο, μπορεί να την εκπαίδευσε σε τεχνικές βασανιστηρίων όταν ήταν μαζί. Μετά τον θάνατο του Nadasdy τον Ιανουάριο του 1604, η Bathory ανέλαβε τον έλεγχο των εκτεταμένων κτημάτων της.

Εγκλήματα

Η Μπάθορυ κατηγορήθηκε για μια στοιχειωμένη λιτανεία εγκλημάτων τόσο κατά των υπηρετών όσο και των ανήλικων ευγενών που της πήγαιναν για εκπαίδευση και εκπαίδευση. Οι περισσότερες από τις υποτιθέμενες επιθέσεις και δολοφονίες της έγιναν αφότου έμεινε χήρα το 1604.

Μερικά από τα θύματα του Bathory καλύφθηκαν με μέλι και τα άφησαν έξω για να τα καταβροχθίσουν τα έντομα. Κατά τη διάρκεια των πιο κρύων περιόδων του χρόνου, οι νεαρές γυναίκες μπορεί να ξεγυμνωθούν και να εξαναγκαστούν σε θανατηφόρα λουτρά πάγου. Μερικές φορές η Bathory βασάνιζε κορίτσια βάζοντας βελόνες στα δάχτυλά τους, κόβοντας τη μύτη ή τα χείλη τους ή χτυπώντας τα με τσουκνίδες. Δάγκωνε τους ώμους και τα στήθη, καθώς και έκαιγε τη σάρκα, συμπεριλαμβανομένων των γεννητικών οργάνων, κάποιων θυμάτων. Η οικεία φύση των επιθέσεων της Bathory υποδηλώνει ένα σεξουαλικό κίνητρο , αν και είναι αδύνατο να γνωρίζουμε με βεβαιότητα τι την ανάγκασε να ενεργήσει.

Οι απεικονίσεις της Bathory συχνά αναφέρουν το μπάνιο της στο αίμα παρθένων θυμάτων σε μια προσπάθεια να ανακτήσει τη χαμένη της νιότη. Ωστόσο, αυτή η εξαχρειωμένη ενέργεια δεν υποστηρίζεται από μαρτυρίες σύγχρονων μαρτύρων (που κατά τα άλλα δεν απέφευγαν από το γκρίνια). Η πρώτη αναφορά στα λουτρά αίματος της Bathory ήρθε 100 χρόνια μετά τον θάνατό της και έτσι φαίνεται να είναι μια εφεύρεση.


Στις 29 Δεκεμβρίου 1610, ο κόμης György Thurzó, ο οποίος επέβλεπε τα δικαστικά ζητήματα ως λόρδος παλατίνος της Ουγγαρίας, έφτασε στο Κάστρο της Bathory's Čachtice για να διερευνήσει τα υποτιθέμενα εγκλήματα της κόμισσας κατά γυναικών ευγενών (οποιαδήποτε κακομεταχείριση των υπαλλήλων δεν ανησυχούσε για τις αρχές). . Σύμφωνα με πληροφορίες, αιφνιδίασε τη Bathory στη μέση του βασανισμού ενός θύματος και ως απάντηση τη φυλάκισε αμέσως στο σπίτι της (η υψηλή της θέση σήμαινε ότι δεν θα φυλακιζόταν ως κοινός εγκληματίας).

Τέσσερις από τους υπηρέτες του Bathory - τρεις γυναίκες και ένα αρσενικό - συνελήφθησαν στη συνέχεια, ανακρίθηκαν και υποβλήθηκαν σε βασανιστήρια. Οι δικαστικές διαδικασίες τους ξεκίνησαν στις αρχές Ιανουαρίου 1611. Αυτοί οι υπηρέτες αρνήθηκαν την ενοχή τους για τις δολοφονίες, αλλά παραδέχθηκαν ότι έθαψαν πολλά θύματα, αν και ο αριθμός στους λογαριασμούς τους κυμαινόταν μεταξύ 36 και 51. Εκτός από το ότι μεταθέτουν την ευθύνη στην ερωμένη τους και ο ένας στον άλλον, ενέπλεξε έναν νεκρό υπηρέτη, τη Νταρβούλια, που είχε υπηρετήσει ως υπηρέτρια και γκουβερνάντα. Δύο από τις γυναίκες και ο άνδρας υπηρέτης καταδικάστηκαν σε θάνατο, η οποία εκτελέστηκε γρήγορα. Ο τέταρτος γλίτωσε από την άμεση εκτέλεση. τι της συνέβη μετά είναι άγνωστο. Μια άλλη γυναίκα, η οποία υποτίθεται ότι είχε χρησιμοποιήσει μαγεία για να βοηθήσει τον Bathory, σκοτώθηκε επίσης σύντομα.

Μετά από αυτές τις εκτελέσεις, ο Thurzó συνέχισε να ερευνά την κόμισσα. Ένας μάρτυρας δήλωσε ότι η ίδια η Báthory είχε απαριθμήσει 650 θύματα στα χαρτιά της, αν και ο αριθμός των θυμάτων διέφερε σε άλλες μαρτυρίες και ο ακριβής αριθμός των νεκρών της κόμισσας παραμένει άγνωστος. Τα στοιχεία που συγκέντρωσε ο Thurzó περιλάμβαναν επίσης 289 καταθέσεις μαρτύρων.

Απομόνωση

Ως μέλος μιας ισχυρής οικογένειας, ο Bathory δεν δικάστηκε. Αντίθετα, απομονώθηκε —ίσως περιτοιχισμένη— στο Κάστρο Čachtice, όπου παρέμεινε μέχρι τον θάνατό της το 1614.

Αθώος ή Ένοχος;

Τα αποδεικτικά στοιχεία κατά του Bathory έχουν ελαττώματα: Από 289 καταθέσεις μαρτύρων, περισσότερες από 250 προσέφεραν είτε φήμες είτε καμία πληροφορία. Η μαρτυρία ότι ο Bathory είχε απαριθμήσει 650 θύματα ήταν μια μεταχειρισμένη καταγραφή των όσων είχε ανακαλύψει ένας δικαστικός υπάλληλος - ωστόσο ο υπάλληλος που υποτίθεται ότι είχε δει αυτές τις πληροφορίες δεν κατέθεσε. Πολλοί από τους μάρτυρες που μίλησαν κατά του Bathory ήταν υπόχρεοι του Thurzó, ο οποίος επέβλεπε ολόκληρη την έρευνα. Και το γεγονός ότι οι υπηρέτες του Bathory βασανίστηκαν κάνει τις ομολογίες τους αναξιόπιστες.

Γιατί μπορεί ο Bathory να έχει υποστεί εξωτερικές μηχανορραφίες; Η φυλάκιση επέτρεψε στα μέλη της οικογένειας να πάρουν τον έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων της ισχυρής χήρας (οι γαμπροί της γνώριζαν από πριν ότι ερχόταν η σύλληψή της). Το δικαστήριο των Αψβούργων της χρωστούσε χρήματα που δεν ήθελαν να πληρώσουν. Και η υποστήριξη της Bathory στον ανιψιό της πρίγκιπα Gábor Báthory της Τρανσυλβανίας, ο οποίος βρισκόταν σε σύγκρουση με τους κυβερνώντες Αψβούργους, την έθεσε ενδεχομένως σε κίνδυνο.

Ωστόσο, είναι απίθανο ο Bathory να ήταν εντελώς αθώος. Το 1602 ένας ιερέας έγραψε μια επιστολή που συζητούσε την υπερβολική σκληρότητα που επέδειξαν η Bathory και ο σύζυγός της προς τους υπηρέτες τους. Η μαρτυρία κατά της Bathory θα μπορούσε να περιλαμβάνει αληθινές ιστορίες για το πόσο σκληρά συμπεριφέρθηκε με τα κατώτερα στρώματα. Τέτοιες πράξεις δεν ήταν παράνομες εκείνη την εποχή - η Bathory τιμωρήθηκε μόνο επειδή τα θύματά της λέγεται ότι περιλάμβαναν ευγενείς γυναίκες - αλλά και πάλι θα καθιστούσαν την Bathory υπεύθυνη για πολλές κατεστραμμένες ζωές.

Θάνατος

Το σώμα μιας 54χρονης Bathory βρέθηκε στις 21 Αυγούστου 1614, στο Κάστρο Čachtice (βρίσκεται στη σημερινή Σλοβακία), όπου ήταν φυλακισμένη από το 1610. Αρχικά θάφτηκε στην κρύπτη του κτήματός της, αλλά το σώμα της πιθανότατα μετακινήθηκε μετά.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Ad Code

The Forensics Page

Welcome to The Forensics Page!

This is the content of your forensic page.

Welcome to The Forensics Page! Check out our latest articles and updates!
www.criminology.gr