Recent Posts

Προστατέψτε τα παιδιά σας από τους κινδύνους του διαδικτύου ένας πλήρης οδηγός στην CRIMEFLIX από τον Dr. Δημήτριο Γ. Κίμογλου

 


Το να κρατάτε τα παιδιά σας ασφαλή στο διαδίκτυο μπορεί να φαίνεται τεράστιο έργο. Αλλά δεν χρειάζεται να ανησυχείτε . Ο
Dr. Δημήτριος Γ. Κίμογλου εντόπισε τις κορυφαίες διαδικτυακές απειλές για τα παιδιά σας και παρέχει  συμβουλές για την ασφάλεια τους.

Υπάρχουν αρκετοί πιθανοί κίνδυνοι στον κυβερνοχώρο, αλλά αυτοί είναι οι κορυφαίοι κίνδυνοι για την ασφάλεια στο διαδίκτυο που αντιμετωπίζουν τα περισσότερα παιδιά

Διαδικτυακός εκφοβισμός: Πάνω από το 36% των παιδιών ηλικίας 12-17 ετών έχουν υποστεί διαδικτυακό εκφοβισμό κάποια στιγμή στη ζωή τους και σχεδόν το 15% έχουν εκφοβίσει κάποιον άλλο στο διαδίκτυο. Ο διαδικτυακός εκφοβισμός είναι κάθε επιθετική, απειλητική ή κακόβουλη δραστηριότητα που διεξάγεται μέσω ηλεκτρονικής επικοινωνίας (email, αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μηνύματα κειμένου κ.λπ.). Τα κορίτσια είναι πιο πιθανό να πέφτουν θύματα διαδικτυακού εκφοβισμού και περισσότερα αγόρια παραδέχονται ότι εκφοβίζουν άλλους στο διαδίκτυο. 

 

2. Διαδικτυακοί θηρευτές: Οι ενήλικες που χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο για να δελεάσουν τα παιδιά για σεξουαλική ή άλλου είδους καταχρηστική εκμετάλλευση θεωρούνται διαδικτυακοί θηρευτές. Τα παιδιά-θύματα μπορεί να είναι ηλικίας από 1 έως και 17 ετών. Όσον αφορά τον δελεασμό στο διαδίκτυο, τα κορίτσια αποτελούν την πλειοψηφία (78%) των παιδιών-θυμάτων—ενώ η πλειοψηφία (82%) των διαδικτυακών αρπακτικών είναι άνδρες. 

3. Έκθεση σε ακατάλληλο περιεχόμενο: Το ακατάλληλο περιεχόμενο είναι μια από τις πιο κοινές διαδικτυακές απειλές που αντιμετωπίζουν τα παιδιά. Τα πάντα, από χυδαία γλώσσα και ρητορική μίσους έως γραφικά βίαιες ή σεξουαλικές εικόνες μπορούν να έχουν επιβλαβή επίδραση σε ένα  παιδί. Πάνω από το 55% των tweens (παιδιά ηλικίας 10-12 ετών) έχουν εκτεθεί σε βίαιο περιεχόμενο στο Διαδίκτυο και σχεδόν το 60% έχει συναντήσει σεξουαλικά ρητά λόγια ή εικόνες. 

 

Προστασία του παιδιού σας στο Διαδίκτυο

Οι κίνδυνοι στο διαδίκτυο μπορεί να φαίνονται τρομακτικοί, αλλά υπάρχουν πολλά πρακτικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να κρατήσετε το παιδί σας ασφαλές στο διαδίκτυο.

Ρύθμιση γονικού ελέγχου

Ο γονικός έλεγχος είναι χρήσιμος για την προστασία των παιδιών από ακατάλληλο περιεχόμενο. Λάβετε υπόψη ότι ο γονικός έλεγχος δεν είναι η συνολική λύση για την ασφάλεια στο διαδίκτυο. είναι ένα συμπλήρωμα στις συζητήσεις που κάνετε με το παιδί σας.

 

Κάντε μια ανοιχτή συζήτηση

Η επικοινωνία είναι το κλειδί για την ασφάλεια στο διαδίκτυο και είναι κάτι που πρέπει να συζητήσετε με το παιδί σας, ακόμη και από μικρή ηλικία. Κάνετε τακτικές συζητήσεις μαζί για το τι μπορείτε να κάνετε για να παραμείνετε ασφαλείς στο διαδίκτυο.

Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας γνωρίζει ότι μπορεί να σας μιλήσει για οτιδήποτε το ενοχλεί και ότι μπορεί να σας μιλήσει εάν δει ή βιώσει οτιδήποτε στο Διαδίκτυο που το ανησυχεί, το αναστατώνει ή δεν αισθάνεται καλά. Ενημερώστε τους ότι είστε στην ομάδα τους και θα τους βοηθήσετε.

 

Αφήστε το παιδί σας να σας εκπαιδεύσει

Να είστε περίεργοι για το ποιες εφαρμογές χρησιμοποιεί το παιδί σας, ποια παιχνίδια παίζει, με ποιον μιλάει στο διαδίκτυο. Αφήστε τους να σας διδάξουν πώς λειτουργεί. Δεν μπορεί να αναμένεται από εσάς να είστε ψηφιακός μάγος και το παιδί σας γνωρίζει περισσότερα από εσάς για τον διαδικτυακό του κόσμο. Αφήστε τους να διασκεδάσουν να σας διδάξουν!

Εξερευνήστε μαζί την ασφάλεια στο διαδίκτυο

Ενθαρρύνετε το παιδί σας να αναφέρει μη ασφαλές ή εκφοβιστικό περιεχόμενο και εξερευνήστε πώς να το κάνετε αυτό μαζί. Μιλήστε για επιλογές για την επίλυση προβλημάτων και μάθετε τι θα ήθελαν να συμβεί. 

Η σημασία των ρυθμίσεων απορρήτου

Αν και υπάρχουν περιορισμοί ηλικίας σε πολλές πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, τα παιδιά και οι νέοι μπορεί να μην τους ακολουθούν πάντα. Υπάρχουν επίσης κίνδυνοι για οποιονδήποτε από εμάς είτε είναι παιδί είτε ενήλικας να έχει προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Εάν δεν εφαρμόζουμε τις σωστές  ρυθμίσεις απορρήτου (ή αν αυτές δεν είναι διαθέσιμες), οι προσωπικές μας πληροφορίες ενδέχεται να είναι διαθέσιμες σε πολλά άτομα, γεγονός που μας καθιστά πιο ευάλωτους στον εκφοβισμό. 

Θέστε τα κατάλληλα όρια

Εξοικειωθείτε με τους γονικούς ελέγχους και χρησιμοποιήστε τους. Συζητήστε τα όρια με το παιδί σας και θέστε τα όρια και στον χρόνο οθόνης. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μειώσετε τον χρόνο οθόνης την ώρα του ύπνου, ώστε το παιδί σας να μπορεί να κοιμάται καλά.

Όρια Θέστε κανόνες/όρια για το τι μπορεί να κάνει το παιδί σας στο διαδίκτυο/πότε μπορεί να χρησιμοποιήσει τεχνολογία κ.λπ. Για παράδειγμα, « δεν υπάρχει τεχνολογία στην κρεβατοκάμαρα τη νύχτα », « χωρίς συσκευές στο τραπέζι του δείπνου ». Απλοί κανόνες όπως αυτός διδάσκουν στα παιδιά ότι η τεχνολογία έχει μια θέση στη ζωή μας και δεν κυβερνά ή δεν πρέπει να κυβερνά τη ζωή μας. Διατηρήστε τον έλεγχο του μόντεμ. Επικοινωνήστε με τον πάροχο σας, ενδέχεται να μπορείτε να θέσετε χρονικά όρια για ορισμένες συσκευές. οπότε δεν υπάρχουν άλλα ' 5 λεπτά ' απλώς τελειώνει/σβήνει. Μερικές οικογένειες με τις οποίες μίλησα επιλέγουν μια μέρα χωρίς τεχνολογία την εβδομάδα –« Τρίτη χωρίς τεχνολογία » ή « Πέμπτη χωρίς τεχνολογία »–για όλα τα μέλη της οικογένειας. Καθορίζοντας ένα 'συμβόλαιο συσκευής ή συμφωνία » είναι επίσης βολικό για μικρότερα παιδιά, είτε πρόκειται για τηλέφωνο, iPad, iPod, Xbox, PlayStation κ.λπ. Σε αυτό το συμβόλαιο μπορείτε να περιγράψετε τι περιμένετε από το παιδί σας, τι μπορεί να περιμένει από εσάς (π.χ. δικαίωμα εντοπισμού ελέγχου/γνώσης κωδικών πρόσβασης) και τυχόν κυρώσεις που θέλετε να επιβάλετε. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε αυτό το συμβόλαιο για να προετοιμάσετε το παιδί σας για καταστάσεις στις οποίες μπορεί να βρεθεί στο Διαδίκτυο (π.χ. τι να κάνει εάν λάβει ένα μήνυμα από κάποιον που δεν γνωρίζει). Η συμμετοχή του παιδιού στη διαμόρφωση των κανόνων σημαίνει ότι είναι πιο πιθανό να συμμορφωθεί.

Κάντε διασκεδαστικές δραστηριότητες εκτός διαδικτύου ως οικογένεια

Αφήστε κάτω τα τηλέφωνα και τα tablet σας και κάντε κάτι μαζί! Περάστε λίγο ποιοτικό χρόνο εκτός σύνδεσης. 

 

Γίνε πρότυπο

Το παιδί σας μαθαίνει από εσάς. Δώστε ένα θετικό παράδειγμα - ορίστε όρια χρόνου οθόνης και για τον εαυτό σας και βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας βλέπει ότι είστε ευγενικοί και ευγενικοί με τους άλλους, τόσο πρόσωπο με πρόσωπο όσο και διαδικτυακά. Η κατανόηση των ψηφιακών συνηθειών της οικογένειάς σας είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να τηρήσετε τα όρια χρόνου οθόνης, ενθαρρύνοντας μια οικογενειακή συμφωνία αντί να υπαγορεύσετε κανόνες.

 Ασφάλεια. Χρησιμοποιήστε μια σουίτα ασφάλειας Διαδικτύου, η οποία περιλαμβάνει τείχος προστασίας, λογισμικό προστασίας από κατασκοπεία κ.λπ. σε όλες τις συσκευές. Για τα μικρότερα παιδιά (εθνικό σχολικό επίπεδο), η εστίασή μας θα πρέπει να είναι στην « αποφυγή διαδικτυακών κινδύνων », επομένως ενεργοποιήστε τον γονικό έλεγχο και το φιλτράρισμα στις συσκευές που χρησιμοποιούν. Γνωρίζουν τα στοιχεία του λογαριασμού τους για ιστότοπους/Εφαρμογές που χρησιμοποιούν. Καθώς τα παιδιά μας μεγαλώνουν (βαθμίδα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης), η εστίασή μας μετατοπίζεται στη « διαχείριση διαδικτυακών κινδύνων».», λοιπόν, διαβάστε τις ρυθμίσεις ασφαλείας και απορρήτου μαζί τους, δείξτε τους πώς να αποκλείουν/αναφέρουν κ.λπ. Συμβουλέψτε το παιδί σας να μην μοιράζεται κωδικούς πρόσβασης για τις συσκευές/λογαριασμούς του, ακόμη και με τους καλύτερους φίλους του. Τα παιδιά, όπως και οι ενήλικες, συχνά απλώς τσεκάρουν το πλαίσιο κατά τη δημιουργία ενός λογαριασμού, παραλείποντας να διαβάσουν τους Όρους και Προϋποθέσεις. Εξηγήστε τους Όρους και Προϋποθέσεις για τους ιστότοπους/Εφαρμογές που χρησιμοποιούν (π.χ. πόσο καιρό θα αποθηκευτούν τα δεδομένα τους, με ποιους κοινοποιούνται). Θα σας ευχαριστήσουν για αυτό, ακόμα κι αν σας πουν ότι το ξέρουν ήδη!

Bήματα που πρέπει να κάνετε αν το παιδί σας έχει υποστεί εκφοβισμό

  • Δώστε προσοχή: Αναζητήστε σημάδια διαδικτυακού εκφοβισμού, όπως να ξοδεύετε περισσότερο χρόνο στο διαδίκτυο ή να στέλνετε μηνύματα, να κρύβετε την οθόνη από τους άλλους, συναισθηματικές αντιδράσεις σε διαδικτυακές αλληλεπιδράσεις και θλίψη ή απομόνωση.
  • Κάντε ερωτήσεις:  Ρωτήστε απαλά το παιδί σας τι συμβαίνει και πώς νιώθει για αυτό. Μάθετε αν έχουν ανταποκριθεί στον νταή και ποια ήταν αυτή η απάντηση.
  • Αναγνωρίστε τα συναισθήματά του:  Το παιδί σας μπορεί να αισθάνεται φοβισμένο, θυμωμένο, λυπημένο ή ακόμα και προδομένο, αν ο νταής είναι κάποιος που εμπιστεύονταν. Ενημερώστε τους ότι δεν πειράζει να νιώθουν ό,τι αισθάνονται.
  • Μπλοκάρετε τον νταή:  Αποκλείστε αμέσως (ή «αποφίλεσε») τον θύτη. Χρησιμοποιήστε εργαλεία όπως προγράμματα αποκλεισμού ιστοτόπων και ρυθμίσεις απορρήτου ως επιπλέον επίπεδα προστασίας.
  • Αναφέρετέ το:  Ειδοποιήστε τους διαχειριστές ιστότοπου και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στον νταή. Οι περισσότερες πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης προσφέρουν επιλογές αναφοράς χρήστη ή επισήμανσης επικίνδυνων αναρτήσεων. Εάν χρειάζεται, αναφέρετε την καταχρηστική δραστηριότητα σε σχολικούς υπαλλήλους ή αρχές επιβολής του νόμου.
  • Αξιολογήστε τη ζημιά:  Εάν η συναισθηματική αντίδραση του παιδιού σας είναι ακραία και τα προστατευτικά μέτρα δεν φαίνεται να βοηθούν, ζητήστε τη βοήθεια ενός επαγγελματία.
  • Ζητήστε ενισχύσεις:  Μιλήστε με άλλους ενήλικες που μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία του παιδιού σας (άλλους γονείς, δασκάλους, διευθυντές σχολείων, προπονητές κ.λπ.) και να ενισχύσετε τις θετικές φιλίες του παιδιού σας.

 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Ad Code

The Forensics Page

Welcome to The Forensics Page!

This is the content of your forensic page.

Welcome to The Forensics Page! Check out our latest articles and updates!
www.criminology.gr