Στις μέρες μας δυστυχώς αύξηση των εγκλημάτων είναι ραγδαία διαβάστε στον δικτυακό τόπο της εγκληματολογίας το άρθρο του Dr. Δημήτριου Γ. Κίμογλου πώς να αναγνωρίσετε κάποιον με εγκληματικό νου
Πώς να αναγνωρίσετε κάποιον με εγκληματικό μυαλό
Του Dr. Δημήτριου Γ. Κίμογλου
Η κατανόηση του μυαλού των ατόμων που εμπλέκονται σε εγκληματικές δραστηριότητες μπορεί να βοηθήσει την κοινωνία να λάβει προληπτικά μέτρα, να προστατεύσει τα πιθανά θύματα και να προσφέρει τη σωστή υποστήριξη για την αντιμετώπιση υποκείμενων ζητημάτων. Αν και είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι δεν είναι όλοι όσοι εκδηλώνουν συγκεκριμένες συμπεριφορές εγκληματίες, υπάρχουν ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά και δείκτες που μπορούν να βοηθήσουν στον εντοπισμό ατόμων με εγκληματική νοοτροπία. Αυτό το άρθρο, που συντάχθηκε από τον Δρ. Δημήτριο Κίμογλου, στοχεύει να ρίξει φως σε αυτά τα σημάδια, παρέχοντας πολύτιμες γνώσεις σε άτομα, οικογένειες και υπηρεσίες επιβολής του νόμου ώστε να είναι προσεκτικοί και προορατικοί στην αντιμετώπιση πιθανών κινδύνων.
1. Έλλειψη ενσυναίσθησης και τύψεων:
Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά που μπορεί να υποδηλώνουν εγκληματική νοοτροπία είναι η έλλειψη ενσυναίσθησης και τύψεων για τα συναισθήματα και την ευημερία των άλλων. Οι εγκληματίες συχνά επιδεικνύουν μια σκληρή αδιαφορία για τις συνέπειες των πράξεών τους στα θύματά τους, εστιάζοντας αποκλειστικά στο προσωπικό τους κέρδος ή επιθυμίες. Αυτή η έλλειψη συναισθηματικής σύνδεσης με τις πράξεις τους μπορεί να παρατηρηθεί τόσο σε μικρές όσο και σε σημαντικές καταστάσεις, υποδηλώνοντας μια πιθανή προδιάθεση για εγκληματική συμπεριφορά.
2. Συχνή παραβίαση κανόνων και αδιαφορία για την εξουσία:
Άτομα με εγκληματικές τάσεις μπορεί να έχουν ιστορικό διαρκούς παραβίασης κανόνων και αδιαφορίας για τα στοιχεία της αρχής. Αυτή η συμπεριφορά συχνά ξεκινά από νωρίς στη ζωή και συνεχίζεται στην ενήλικη ζωή, οδηγώντας σε ένα μοτίβο ανάρμοστης συμπεριφοράς και βούρτσες με το νόμο. Από μικρές παραβάσεις όπως μικροκλοπές ή βανδαλισμοί μέχρι πιο σοβαρά αδικήματα, ένα μοτίβο παραβίασης κανόνων μπορεί να αποτελέσει κόκκινο σημάδι για πιθανές εγκληματικές τάσεις.
3. Χειριστική και παραπλανητική συμπεριφορά:
Οι εγκληματίες είναι συχνά ικανοί να χειραγωγούν τους άλλους για να επιτύχουν τους στόχους τους. Μπορεί να χρησιμοποιούν γοητεία, ψέματα και πονηρές τακτικές για να επηρεάσουν και να ελέγξουν τους ανθρώπους γύρω τους, κερδίζοντας πλεονεκτήματα ή κρύβοντας τις πραγματικές τους προθέσεις. Αυτή η χειραγώγηση μπορεί να φανεί στις προσωπικές σχέσεις, στο χώρο εργασίας ή στους κοινωνικούς τους κύκλους.
4. Παρορμητική και ριψοκίνδυνη φύση:
Τα εγκληματικά άτομα τείνουν να επιδεικνύουν παρορμητική συμπεριφορά και τάση για ανάληψη περιττών κινδύνων χωρίς να υπολογίζουν τις πιθανές συνέπειες. Μπορεί να συμμετέχουν σε απερίσκεπτες δραστηριότητες, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε βλάβες στον εαυτό τους ή στους άλλους, αντανακλώντας την έλλειψη διορατικότητας και αυτοελέγχου.
5. Ιστορικό βίας ή επιθετικότητας:
Ένα σημαντικό ποσοστό εγκληματιών έχει ιστορικό βίας ή επιθετικής συμπεριφοράς. Αυτή η επιθετικότητα μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορες μορφές, όπως σωματικές διαμάχες, ενδοοικογενειακή βία ή ένα μοτίβο εκφοβισμού. Επιπλέον, μπορεί να δείχνουν μια γοητεία με τα όπλα ή τη βία, κάτι που μπορεί να αφορά σημάδια.
6. Ζητήματα κατάχρησης ουσιών:
Η κατάχρηση ουσιών και η εγκληματική συμπεριφορά συχνά συμβαδίζουν. Αν και δεν γίνονται εγκληματίες όλοι όσοι κάνουν κατάχρηση ουσιών, ένας σημαντικός αριθμός εγκληματιών έχει ιστορικό κατάχρησης ναρκωτικών ή αλκοόλ. Η κατάχρηση ουσιών μπορεί να μειώσει τις αναστολές, να βλάψει την κρίση και να τροφοδοτήσει εγκληματικές τάσεις, οδηγώντας σε παράνομες δραστηριότητες.
7. Διαρκές Ποινικό Μητρώο:
Ένας από τους πιο προφανείς δείκτες ενός εγκληματικού μυαλού είναι το επίμονο ποινικό μητρώο. Εάν ένα άτομο έχει ιστορικό συλλήψεων και καταδίκων για διάφορα αδικήματα, είναι πιθανό να έχει εγκληματική νοοτροπία, τουλάχιστον σε ορισμένα πλαίσια.
Ο εντοπισμός κάποιου με εγκληματικό μυαλό είναι ένα δύσκολο έργο που απαιτεί προσεκτική παρατήρηση και εξέταση διαφόρων προτύπων συμπεριφοράς. Είναι σημαντικό να αποφύγετε τις άμεσες κρίσεις και, αντ' αυτού, να επικεντρωθείτε στην αναγνώριση πιθανών προειδοποιητικών σημάτων. Η έγκαιρη παρέμβαση, η υποστήριξη και η αποκατάσταση μπορούν να διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο στην απομάκρυνση των ατόμων από την εγκληματική συμπεριφορά και προς μια πιο θετική και νομοταγή πορεία. Ο συνδυασμός της επαγρύπνησης με την ενσυναίσθηση και την κατανόηση μπορεί να συμβάλει στην οικοδόμηση μιας ασφαλέστερης και πιο συμπονετικής κοινωνίας για όλους.
0 Σχόλια