Η Σιγκαπούρη εκτέλεσε μια γυναίκα για πρώτη φορά μετά από 19 χρόνια την Παρασκευή, σηματοδοτώντας τον δεύτερο θάνατο της πόλης-κράτους με απαγχονισμό αυτή την εβδομάδα για καταδικασμένους διακινητές ναρκωτικών, εν μέσω κατακραυγής από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
H Saridewi Djamani, 45 ετών, καταδικάστηκε σε θάνατο το 2018 για διακίνηση σχεδόν 31 γραμμαρίων καθαρής ηρωίνης, σύμφωνα με το Κεντρικό Γραφείο Ναρκωτικών. Η υπηρεσία περιέγραψε το ποσό ως «επαρκές για να τροφοδοτήσει τον εθισμό περίπου 370 καταχραστών για μια εβδομάδα».
Παρά τις εκκλήσεις ακτιβιστών να τερματιστεί η θανατική ποινή για εγκλήματα που σχετίζονται με ναρκωτικά, η Σιγκαπούρη επιβάλλει τη θανατική ποινή για όποιον καταδικαστεί για διακίνηση άνω των 500 γραμμαρίων κάνναβης και 15 γραμμαρίων ηρωίνης.
Η τελευταία γνωστή φορά που μια γυναίκα απαγχονίστηκε στη Σιγκαπούρη ήταν το 2004, όταν η 36χρονη κομμώτρια Yen May Woen εκτελέστηκε για διακίνηση ναρκωτικών.
Ζητήθηκε από την πόλη-κράτος να καταργήσει τις εκτελέσεις για αδικήματα ναρκωτικών από ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διεθνείς ακτιβιστές και τα Ηνωμένα Έθνη, οι οποίοι λένε ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι η θανατική ποινή δεν αποτρέπει την παράνομη δραστηριότητα ναρκωτικών.
H Saridewi είναι το δεύτερο άτομο που εκτελείται αυτή την εβδομάδα και το 15ο από τότε που η κυβέρνηση επανέλαβε τις εκτελέσεις τον Μάρτιο του 2022. Οι εκτελέσεις σταμάτησαν για δύο χρόνια κατά τη διάρκεια της πανδημίας, από τότε που το κράτος της πόλης εκτελεί κατά μέσο όρο μία το μήνα, λένε οι ακτιβιστές. Την Τετάρτη, ο Mohd Aziz bin Hussain, ένας 56χρονος Σιγκαπούρης Μαλαισίας, θανατώθηκε με κατηγορίες που σχετίζονται με ναρκωτικά.
Η Chiara Sangiorgio, εμπειρογνώμονας της Διεθνούς Αμνηστίας για τη θανατική ποινή, δήλωσε ότι αυτή την εβδομάδα «έριξε ένα σκληρό και τραγικό φως της δημοσιότητας στην παντελή έλλειψη μεταρρύθμισης της θανατικής ποινής στη Σιγκαπούρη». Η Αμνηστία κάλεσε τις κυβερνήσεις, το Γραφείο του ΟΗΕ για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα και το Διεθνές Συμβούλιο Ελέγχου Ναρκωτικών να «αυξήσουν την πίεση στη Σιγκαπούρη να τερματίσει την άκρως τιμωρητική προσέγγισή της στις πολιτικές ελέγχου των ναρκωτικών».
Η κυβέρνηση της Σιγκαπούρης υποστηρίζει ότι η θανατική ποινή είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης του εγκλήματος που σχετίζεται με τα ναρκωτικά, διατηρεί το κράτος της πόλης ασφαλές και υποστηρίζεται ευρέως από το κοινό. Λέει επίσης ότι οι δικαστικές διαδικασίες της είναι δίκαιες.
Το Κεντρικό Γραφείο Ναρκωτικών δήλωσε : «H Σαριντέουι είχε την πλήρη δέουσα διαδικασία βάσει του νόμου και εκπροσωπήθηκε από νομικούς συμβούλους σε όλη τη διαδικασία».
Οι αρχές της Σιγκαπούρης διαφωνούν με αυτά τα ευρήματα και επιμένουν ότι οι θανατικές ποινές είναι σημαντικές για την επιβράδυνση της ζήτησης και της προσφοράς ναρκωτικών
0 Σχόλια