Recent Posts

Αθώος ο άνδρας που πέρασε 17 χρόνια στη φυλακή για έναν βιασμό που δεν διέπραξε

 

 Αθώος ο άνδρας που πέρασε 17 χρόνια στη φυλακή για έναν βιασμό που δεν διέπραξε, θα μπορούσε να ζητήσει αποζημίωση 1 εκατομμυρίου λιρών - αλλά ίσως χρειαστεί να περιμένει «χρόνια» για να το πάρει, λέει ο δικηγόρος του



Ένας αθώος άνδρας που πέρασε 17 χρόνια στη φυλακή για έναν φρικτό βιασμό μετά από άδικη καταδίκη, θα μπορούσε να ζητήσει αποζημίωση έως και 1 εκατομμύριο λιρών – αλλά μπορεί να περιμένει «χρόνια», είπε ο δικηγόρος του.

Ο Andrew Malkinson, τώρα 57 ετών, κέρδισε τελικά μια 20ετή μάχη για να καθαρίσει το όνομά του, αφού καταδικάστηκε για βιασμό μιας γυναίκας στο Greater Manchester μετά από δίκη το 2003.

Η κατηγορούσα αρχή δεν είχε αποδεικτικά στοιχεία DNA, αλλά βασίστηκε στο ότι είχε επιλεγεί από μια σειρά από το θύμα και στις καταθέσεις δύο υποτιθέμενων αυτόπτων μαρτύρων. Οι ένορκοι δεν ενημερώθηκαν ότι οι μάρτυρες είχαν ποινικό μητρώο και ο ένας ήταν χρήστης ηρωίνης.



Ο Άντριου Μάλκινσον, ο οποίος εξέτισε 17 χρόνια φυλάκιση για έναν βιασμό που δεν διέπραξε, μίλησε για τον φόρο που είχε στην «ψυχολογία, την ύπαρξη και την ψυχή» του η δικαστική αδικία.

Είπε στην εκπομπή Today ότι ένιωθε «χαρά που επιτέλους είπα στον κόσμο την αλήθεια» αλλά και θυμό «που προσπάθησα ακόμη και γι' αυτό».

Ο 57χρονος Μάλκινσον είπε ότι άργησε στη συνέντευξη επειδή κοιμήθηκε μέσα.

Ο παρουσιαστής Τζάστιν Γουέμπ είπε «τουλάχιστον του το χρωστάμε αυτό».

Ο Μάλκινσον φυλακίστηκε το 2004 για επίθεση σε μια γυναίκα στο Σάλφορντ, εκτίοντας 17 χρόνια φυλάκιση.

Η καταδίκη του ανατράπηκε την Τετάρτη από το Εφετείο.

Είπε ότι η σύλληψή του και η δίκη του ήταν «σαν ένα πραγματικό κακό όνειρο που συνέβη σε πραγματικό χρόνο».

«Επέμεινα στην αθωότητά μου - «Δεν το έκανα αυτό»», είπε. «Αλλά αφού καταδικαστείς, σε επεξεργάζονται σαν κρέας σε σφαγείο».

«Κανείς δεν προσφέρει κατανόηση ή κάτι παρόμοιο».

Είπε ότι θα περίμενε αποζημίωση, αλλά «ζούσε με επιδόματα».

Ο Μάλκινσον είπε ότι ποτέ δεν μπήκε στον πειρασμό να παραδεχτεί ψευδώς το έγκλημα για να βγει από τη φυλακή νωρίτερα κάνοντας ένα πρόγραμμα αποκατάστασης.

«Σημαίνει ότι θα έμπαινα σε ομαδική θεραπεία, θα άκουγα τις φρικτές ιστορίες και θα μου έλεγαν «πες μας τι έκανες» και θα κολλούσε στο λαιμό μου.

«Το μόνο που μπορούσα να κάνω ήταν να είμαι αληθινός στον εαυτό μου και να συνεχίσω να λέω την αλήθεια.

"Έχει βαρύνει το άτομό μου, την ψυχή μου - την ψυχολογία μου, την ύπαρξή μου, την ψυχή μου - αν θέλετε να το πείτε έτσι. Ήταν μια καταστροφική εμπειρία."

«Υπόφερα πάρα πολύ»

Μιλώντας για το τι θα μπορούσε να του χρωστάει, είπε: «Αισθάνομαι πολύ έντονα για αυτό - κατά κάποιο τρόπο, η σωφρονιστική υπηρεσία άσκησε πιέσεις στην κυβέρνηση, ώστε ακόμα κι αν παλέψεις με νύχια και με δόντια για να κερδίσεις αποζημίωση, πρέπει να πληρώσεις μια μεγάλη σωφρονιστική υπηρεσία. ένα κομμάτι αυτού για τη λεγόμενη διατροφή και διαμονή».

Ο Μάλκινσον, ο οποίος κατάγεται από το Γκρίμσμπι, είπε το βράδυ του BBC Newsnight ότι απαγόρευσε στη μαμά και την αδερφή του να έρχονται να τον δουν ενώ βρισκόταν στη φυλακή με σεξουαλικούς δράστες.

«Η μητέρα μου είχε καταδικάσει τον γιο της για έναν φρικτό βιασμό -αν είδατε τους τίτλους των εφημερίδων, συγκινητική υπόθεση- υπέφερε πάρα πολύ.

«Δεν θα άφηνα [τη μητέρα μου και την αδερφή μου] να με επισκέπτονται - είναι πολύ συναισθηματικά επιβαρυμένο, ακόμα κι αν είναι μία φορά το μήνα.

«Θα τους φέρονταν σαν [κρατούμενοι]».

Ωστόσο, είπε επίσης ότι ήταν «πολύ, πολύ σημαντικό» ότι η οικογένειά του και ο σύντροφός του εργάστηκαν για αυτόν.

Είπε ότι ήταν ακόμα σε επαφή με τη σύντροφό του και την περιέγραψε ως «την καλύτερη φίλη που θα μπορούσες ποτέ να ζητήσεις».

Μίλησε επίσης για τη συμπάθειά του προς το θύμα βιασμού.

«Την απογοήτευσαν», είπε.

«Νόμιζε ότι εγώ ήμουν ο δράστης γιατί είχε τραυματιστεί όταν με πήρε από την παρέλαση».

Η Emily Bolton, διευθύντρια της νομικής φιλανθρωπικής οργάνωσης Appeal, διερωτήθηκε γιατί χρειάστηκαν σχεδόν 20 χρόνια για να ανατραπεί η υπόθεση του κ. Malkinson.

«Η αλήθεια είναι ότι αυτή η υπόθεση είναι κατηγορητήριο τόσο του Εφετείου όσο και της Επιτροπής Αναθεώρησης Ποινικών Υποθέσεων», είπε.

«Αυτά τα λεγόμενα «δίχτυα ασφαλείας» στο δικαστικό μας σύστημα έχασαν τρεις προηγούμενες ευκαιρίες για να διορθώσουν αυτή την προφανή δικαστική αδικία».

Η Helen Pitcher, πρόεδρος της Επιτροπής Αναθεώρησης Ποινικών Υποθέσεων, δήλωσε ότι χαιρετίζει την απόφαση του δικαστηρίου.

Και πρόσθεσε: «Στον συνεχώς μεταβαλλόμενο κόσμο της εγκληματολογικής επιστήμης, νέα στοιχεία μπορούν να έρθουν στο φως χρόνια μετά την καταδίκη. Χρησιμοποιήσαμε τις ειδικές δυνάμεις μας για να εκμεταλλευτούμε τις ανακαλύψεις του DNA για να βρούμε στοιχεία που θεωρούσαμε ότι θα μπορούσαν να ανατρέψουν αυτήν την πεποίθηση.

«Αναγνωρίζουμε ότι ο Άντριου είχε ένα πολύ μεγάλο ταξίδι για να καθαρίσει το όνομά του, αλλά δυστυχώς τα στοιχεία που οδήγησαν στο δικαστήριο να ανατρέψει την καταδίκη του έγιναν διαθέσιμα μόνο χρόνια μετά την καταδίκη του».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

Ad Code

The Forensics Page

Welcome to The Forensics Page!

This is the content of your forensic page.

Welcome to The Forensics Page! Check out our latest articles and updates!
www.criminology.gr