Οι διαδικτυακοί απατεώνες έχουν επινοήσει πολυάριθμες στρατηγικές για την εκμετάλλευση ανυποψίαστων ατόμων. Ακολουθεί μια εσωτερική ματιά στις πιο συνηθισμένες διαδικτυακές απάτες και πώς μπορείτε να αποφύγετε αυτές:
1. Απάτες phishing:
- Περιγραφή: Οι απατεώνες στέλνουν ψεύτικα email ή μηνύματα που μιμούνται αξιόπιστες εταιρείες για να εξαπατήσουν τους παραλήπτες να δώσουν προσωπικές πληροφορίες.
- Συμβουλή προστασίας: Μην κάνετε ποτέ κλικ σε ύποπτους συνδέσμους. Να ελέγχετε πάντα τη διεύθυνση email του αποστολέα. Αναζητήστε ορθογραφικά και γραμματικά λάθη.
2. Απάτες Τεχνικής Υποστήριξης:
- Περιγραφή: Οι απατεώνες ισχυρίζονται ότι προέρχονται από μια νόμιμη εταιρεία τεχνολογίας, λέγοντας ότι ο υπολογιστής σας έχει ιό και μπορούν να τον επιδιορθώσουν έναντι αμοιβής.
- Συμβουλή προστασίας: Οι αξιόπιστες εταιρείες δεν θα κάνουν ποτέ αυτόκλητες κλήσεις. Εάν έχετε αμφιβολίες, κλείστε το τηλέφωνο και καλέστε απευθείας την εταιρεία χρησιμοποιώντας έναν γνωστό αριθμό.
3. Απάτες του Νιγηριανού Πρίγκιπα (ή 419):
- Περιγραφή: Λαμβάνετε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από κάποιον που ισχυρίζεται ότι είναι δικαιώματα, το οποίο σας υπόσχεται ένα μεγάλο χρηματικό ποσό σε αντάλλαγμα για βοήθεια.
- Συμβουλή προστασίας: Αν ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, μάλλον είναι. Ποτέ μην στέλνετε χρήματα με βάση αυτές τις υποσχέσεις.
4. Απάτες λαχείων και λαχείων:
- Περιγραφή: Οι απατεώνες σας ενημερώνουν ότι έχετε κερδίσει ένα έπαθλο αλλά πρέπει να πληρώσετε ένα τέλος για να το διεκδικήσετε.
- Συμβουλή προστασίας: Οι νόμιμες λοταρίες δεν ζητούν από τους νικητές να πληρώσουν τέλη. Εάν δεν λάβατε μέρος σε μια κλήρωση, δεν μπορείτε να την κερδίσετε.
5. Διαδικτυακές απάτες αγορών και δημοπρασιών:
- Περιγραφή: Οι απατεώνες δημιουργούν ψεύτικα ηλεκτρονικά καταστήματα ή δημοπρασίες για να κάνουν τους ανθρώπους να στέλνουν χρήματα για αντικείμενα που δεν υπάρχουν.
- Συμβουλή προστασίας: Ερευνήστε τους πωλητές και τους ιστότοπους πριν από την αγορά. Χρησιμοποιήστε ασφαλείς μεθόδους πληρωμής, όπως πιστωτικές κάρτες.
6. Απάτες ενοικίασης:
- Περιγραφή: Απατεώνες δημοσιεύουν ψεύτικες λίστες ενοικιάσεων και παίρνουν χρήματα κατάθεσης.
- Συμβουλή προστασίας: Μην πληρώνετε ποτέ καταθέσεις πριν δείτε ένα ακίνητο. Γνωρίστε τους ιδιοκτήτες αυτοπροσώπως και επαληθεύστε την ιδιοκτησία.
7. Ρομαντικές απάτες
- Περιγραφή: Οι απατεώνες δημιουργούν ψεύτικα προφίλ σε ιστότοπους γνωριμιών για να παρασύρουν τα θύματα σε διαδικτυακές σχέσεις και στη συνέχεια να ζητούν χρήματα.
- Συμβουλή προστασίας: Να είστε προσεκτικοί με τους υπερβολικά στοργικούς αγνώστους στο διαδίκτυο και ποτέ μην στέλνετε χρήματα σε κάποιον που δεν έχετε γνωρίσει προσωπικά.
8. Πλαστοπροσωπία εφοριακών υπαλλήλων:
- Περιγραφή: Απατεώνες ισχυρίζονται ότι είναι φορολογικοί υπάλληλοι που απαιτούν άμεση πληρωμή.
- Συμβουλή προστασίας: Οι κρατικές υπηρεσίες δεν καλούν και απειλούν με άμεση δράση. Επαληθεύστε πάντα καλώντας απευθείας το πρακτορείο.
9. Κακόβουλο λογισμικό και Ransomware:
- Περιγραφή: Κακόβουλο λογισμικό χρησιμοποιείται για τη μόλυνση των υπολογιστών, μερικές φορές κλειδώνοντας τους χρήστες μέχρι να πληρωθούν τα λύτρα.
- Συμβουλή προστασίας: Ενημερώνετε τακτικά και δημιουργείτε αντίγραφα ασφαλείας των δεδομένων σας. Μην κάνετε κλικ σε ύποπτους συνδέσμους και μην κάνετε λήψη άγνωστων συνημμένων.
10. Επενδυτικές απάτες:
- Περιγραφή: Οι απατεώνες προωθούν επενδυτικές ευκαιρίες «πολύ καλές για να είναι αληθινές».
- Συμβουλή προστασίας: Πάντα να κάνετε έρευνα πριν επενδύσετε και να ζητάτε συμβουλές από αξιόπιστους χρηματοοικονομικούς συμβούλους.
Από το CRIMEFLIX
0 Σχόλια